De nedbrudte gravgaver
Usynlige spor i jorden er med til at fylde gravens tomme områder op
Der var mange tomme områder på Fregerslev-gravens 9,4 m2 store bund. Den høje nedbrydningsgrad i graven er årsagen til dette. Stort set alt organisk, som ikke har været i kontakt med metaller, er nedbrudt. Eksempelvis er der kun lidt emalje tilbage fra en stor dyretand, som repræsenterer resterne efter en hest eller dele af en hest, og der findes ingen rester af rytteren selv. Baseret på andre mere velbevarede ryttergrave, er vi ikke i tvivl om at graven har været fyldt til bristepunktet med alverdens gravgaver og personligt udstyr. For at komme nærmere gravens indhold har Fregerslev-projektet allieret sig med en flok garvede forskere fra UrbNet og Institut for Geoscience, Aarhus Universitet. Vana Orfanou, Federica Sulas, Thomas Ljungberg og Søren M. Kristiansen har analyseret knap 200 jordprøver fra gravens bund. Enkelte af prøverne er anvendt til mikromorfologi, som er studiet af mikroskopiske levn og strukturer/strukturændringer i jorden. Langt hovedparten af prøverne har fået deres geokemiske sammensætning analyseret. Der er blandt andet testet for grundstoffet fosfor, som ved dets anomalier, kan berette om organiske levn, såsom dyr og mennesker, men desværre ikke afslører hvilken art, der har været tilstede i graven. En helt ny metode, analyse af lipide biomarkører, har dog potentiale til at kunne belyse dette, og sådanne analyser forventes klar i løbet af efteråret. Lipide biomarkører er rester af fedtstoffer fra cellevæggen i bakterier, som er karakteristiske for bestemte dyr (og mennesker).
Desuden viser de geokemiske analyser af jern, bly og kobber, at metalliske genstande har været tilstede i bl.a. det sydvestlige hjørne af graven, som ellers er fundtomt. Muligvis er der tale om organiske genstande med enkelte metalbeslag, såsom skrin, spillebræt og spande.
I et tyndslib fra gravens bund kan man se rester af et kompakt plantelag, som formodentlig har dækket gravens bund. Der er muligvis tale om et lag af halm eller græsser, hvilket også kan spores i nogle af de optagne jordblokke med metaller. Derudover er der spor efter svampe, som knyttes til gravens nedbrydningsfase. Ifølge forskerne er gravens nedbrydning sandsynligvis sket meget hurtigt, og der er observationer der tyder på, at en høj har været tilstede henover graven.
Af Thomas Ljungberg og Merethe Schifter Bagge