Pyntenitter og beslag
I øjeblikket efterlyses paralleller til seletøjsbeslagene fra ryttergraven
I forbindelse med den kommende bog om ryttergraven, opsøges paralleller til de mange forskellige pyntenitter og beslag fra seletøjet som lå i graven. Projektet har gennem flere år modtaget oplysninger fra flittige detektorførere som indimellem finder korsformede remsamlere (Type A på planchen) i stort set hele Danmark. Der skal her lyde en stor tak til dem, for deres indsats og velvillighed til at dele deres fund med nærværende projekt! De sidste par år er der også begyndt at dukke et andet rembeslag op blandt detektorfundene; nemlig det spidsovale beslag (Type C på planchen), som også er en del af Fregerslev-hestens hovedtøj. De kulturhistoriske museer er ligeledes blevet forespurgt omkring mulige ældre fund, der kunne gemme sig på magasinerne. Tak også til museerne!
Den korsformede remsamler fra Fregerslevfundet er i Jellingstil. Denne type remsamler findes også i Borrestil, og meget tyder på at de to typer har været stort set samtidige. Det kan vi se ud fra et gravfund v. Slesvig, hvor hovedtøjet her er monteret med tre remsamlere i Borrestil og én i Jellingstil. Måske har ejeren tabt en af de oprindelige og fået erstattet den med en nyere model. Remsamleren i Jellingstil er fundet mindst 13 steder i det nuværende Danmark, mens den i Borrestil er fundet mindst 22 steder.
De fire remsamlere fra Thumby Bienebek, hvor begge stilvarianter er tilstede.
Hovedtøjsbeslagene var støbt i messing og lueforgyldt. Dette metal er forholdsvist holdbart og har nemmere ved at overleve 1000 år i jorden end de meget mere skrøbelige tin/bly/sølv beslag fra sadeltøjet. Pyntenitterne i tin/bly/sølv er omkring 1-3 cm i diameter, og de vil ikke give udslag på en detektor. Selv i graven hvor vi vidste der lå metal, var der ingen udslag. Dvs. der er intet metal tilbage, alt ligger tilbage som korrosioner. I forbindelse med tin/bly/sølv-beslagene/nitterne så efterlyses der eventuelle produktionsspor, såsom matricer og patricer til fremstilling af nitterne. Disse findes også enkelte gange af detektorfolkene, da de kan være lavet af eks. kobberlegering.
Kort over detektor- og gravfundne remsamlere i Borre- og Jellingstil (blå kryds) og detektorfundne spidsovale beslag (lyserøde harlekin).
Skulle nogen ligge inde med informationer om seletøjsbeslag og/eller matricer/patricer som de endnu ikke har meddelt til os i projektgruppen, så vil det være skønt om I vil dele det med os. Det gælder ikke kun det nuværende danske område, men hvor som helst. Eksempelvis er der også fundet korsformede remsamlere i både England, Tyskland, Sverige og Norge.
I kan kontakte projektleder Merethe Schifter Bagge på msb@museumskanderborg.dk hvis I mener at have fund der kunne have interesse.
Her ses en rekonstruktion af nogle af pyntenitterne og beslagene. Modellerne er udført af guldsmed Niels Vase.