Sådan så hovedtøjet (måske) ud
Rekonstruktion af hovedtøjet går i gang til efteråret
Vi kan med stor glæde endelig afsløre at vi til efteråret går i gang med at rekonstruere hovedtøjet fra Fregerslev.
Da forskningsprojektet Vikingen fra Fregerslev skulle gå i gang, blev der udarbejdet et forslag til udseendet på hovedtøjet, men dette var før alle elementer var færdigudgravet på konserveringen og før vi havde beslagene i hånden til nærstudie. Dette udkast (version 1) var derfor behæftet med en masse fejl. Efterfølgende har projektgruppen inddraget hestedyrlæge Maria Nørgaard, som i kraft af sit virke i bl.a. Vikinger på rejse (se endvidere facebooksiden Vikinger på rejse) og generelt store viden om hesteudstyrs funktionalitet, bidrager væsentligt til udredningen af hvorledes Fregerslev-udstyret så ud. Projektleder Merethe Schifter Bagge, seniorforsker ved nationalmuseet Anne Pedersen og Maria Nørgaard har således forsøgt at udarbejde en ny version af hovedtøjet (version 2). Denne skal være vejledende for en rekonstruktion som sættes i gang i efteråret 2020 og slutter til marts 2021.
Det er med stor begejstring at vi nu så småt kan begynde på at rekonstruere hestens udstyr med afsæt i hovedtøjet. Maria Nørgaard står for projektet, men får brug for hjælp til støbning og smedning. Til støbeopgaven er guldsmed Niels Vase (https://www.vaseguld.com/) valgt pga. af hans mangeårige erfaring med rekonstruktion af smykker fra vikingetid og middelalder. Jernsmedearbejdet, det skarpe bid med parérstænger og kindplader, kommer Jesper Jørgensen, der er ekspert på dette felt, til at stå for (http://www.ildsmeden.dk/html/profilt.htm), dog er selve sølvblik-dekorationerne på både kindplader og parérstænger en opgave for Niels Vase. Oveni kommer læderarbejdet, som også skal udføres på traditionel vis, dette står Maria selv for.
Det bliver utroligt spændende at se det endelige resultat. Projektet koncentrerer sig om autencitet og funktionalitet, og forhåbentlig kommer vi flere skridt nærmere på hvordan hovedtøjet så ud og fungerede i praksis (Se også nyhed fra d. 15. august 2019 omkring selve biddet.)
Du kan følge processen på www.vikingfregerslev.dk samt facebook-siderne Museum Skanderborg – Arkæologi og Vikinger på rejse.
Her ses nogle af de 36 forgyldte beslag som prydede hovedtøjet.