Formidlingslund for rytteren
Et skridt videre i fortællingen af Vikingen fra Fregerslev
Ryttergraven på Vestergårds Allé i Hørning ligger i et helt nyt parcelhuskvarter. Bygherre, som er Skanderborg Kommune, valgte at grunden hvorpå graven lå, ikke skulle sælges; men rundt om den har graven fået mange nye naboer. De arkæologiske fortællinger fra stedet er med til at give det nyetablerede bebyggelse en lang og spændende DNA-streng, og naboerne har udvist stor glæde og interesse i fundet, både før, under og efter udgravningen i 2017.
Grunden har indtil nu stået som en lidt misligholdt grøn plet på Vestergårds Allé, men nu er der for alvor kommet skred i formidlingsplanerne for stedet og d. 3. marts blev sagen taget op i Byrådet (se her), hvor det blev besluttet at gå videre med de idéer der ligger på bordet.
Idéen er at grunden skal rumme at være et:
- samlingssted for områdets beboere
- sted med en stærk museal fortælling fortolket kunstnerisk
- læringsrum for skoler og institutioner
- sted for besøgende og turister.
Efter idéforlæg af kunster Laila Westergaard og senere bearbejdning af landskabsarkitekt Birgitte Henningsen, er der nu et fint oplæg til stedets fremtidige udseende, der bl.a. rummer en granitskulptur som skal vise selve graven og graves indhold netop dér hvor det er fundet. Du kan se skitseforslaget her.
Museet er meget begejstret for at den enestående ryttergrav får mulighed for at kunne formidles på netop dét sted hvor den blev fundet, og at stedet ikke gemmes væk under et nyt parcelhus.
Her ses et af de views som landskabsarkitekten Birgitte Henningsen har tegnet ud fra kunstneren Laila Westergaards idéer.