Hestebling i vikingetiden
Kom og oplev det rekonstruerede hovedtøj på Perron I i Skanderborg.
Vikingetidens Porsche
I ryttergraven fra Fregerslev lå der det prægtigste udstyr til vikingens hest. Guld-og sølvglimtende pyntebeslag var strøet med gavmild hånd på både hoved- og sadeltøj.
Fundet er dateret til midten af 900-tallet, hvor først Gorm den Gamle og siden Harald Blåtand regerede. Hesten tilhørte en af kongens betroede, formodentlig en Jarl eller Thegn, som administrerede et område omkring Fregerslev ved Hørning. Når han red ud på sin pyntede hest, var ingen i tvivl om hvem der kom ridende. Hesten og dens udstyr var magtsymboler!
Ej blot til pynt
Hovedtøjet var bestrøet med 36 smukke, forgyldte beslag og bidslet var dekoreret med sølvblik på kindpladerne og parérstængerne. Et af målene for forskningsprojektet (Vikingen fra Fregerslev - Blandt rigets mægtigste) var at undersøge funktionaliteten af hestens udstyr. Især det skarpe bid har haft særlig fokus, da det er meget anderledes end de noget blidere bid, der anvendes af nutidens ryttere. Hvorfor formede man biddet på denne måde? Kan det være et tegn på at vikingerne kæmpede til hest?
Biddet er rekonstrueret og testet på en levende hest. Det viste sig at biddet bevirkede, at man kunne styre hesten langt hurtigere end ved brug af et moderne bid. Desuden var det muligt at ride med kun en hånd på tøjlerne, dvs. den anden hånd var fri til eksempelvis at kaste et spyd. Kontrol er kodeordet for, hvorfor man i slutningen af vikingetiden opfandt dette bid, og en oplagt forklaring er vel, at de kunne være anvendt i krig. Seniorforsker ved Nationalmuseet, Anne Pedersen kalder testningen af biddet for banebrydende inden for forskningen af vikingetidens ryttere; ” Nu ved vi rent faktisk, hvordan de fungerede. Biddet så skarpt ud ved første øjekast, men at det gav rytteren så meget magt over hesten, er alligevel overraskende”.
Hvad kan du se?
Udstillingen præsenterer det rekonstruerede hovedtøj og arbejdet omkring fremstillingen af det. Det vil også være muligt at se de originale beslag fra hovedtøjet. Udstillingen åbner lørdag d. 12. juni 2021.
Arbejdet og udstillingen er muliggjort takket være støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond, Augustinus Fonden, Slots- og Kulturstyrelsen samt Skanderborg Kommune.