Havre til hesten
Spændende ny artikel afslører, at den ofrede hest fik en bunke foder med i graven
Mikroskopiske levn fra gravens bund har nu vist sig at afsløre en vegetabilsk gravgave, som ikke ville være opdaget, hvis ikke det havde været for meget velbevarede, silicificerede avner af havre.
Under udgravningen kunne vi se, at der ved siden af hovedtøjet var et brunligt organisk lag, som vi i første omgang antog som værende rester af læder. Men da prøven kom under mikroskop og arkæobotaniker Welmoed Out (Moesgaards Afdeling for Konservering og Naturvidenskab) så den igennem, stod det klart, at der var tale om planterester af silica, såkaldte fytolitter.
Siden er der udtaget prøver spredt i graven, og de er gennemgået minutiøst i en artikel, som er skrevet af Welmoed Out med hjælp fra Mario Hasler, Marta Portillo og Merethe Schifter Bagge. Artiklen er netop udgivet i Vegetation History and Archaeobotany og kan læses her.
Optagelse af fytolitterne fra havredyngen. Foto: Welmoed Out, Moesgaard Museums Afdeling for Konservering og Naturvidenskab.
Artiklen er vigtig indenfor grundforskningen af fytolitter, da den præsenterer bestemmelseskriterier af fytolitter af havre-avner, som ikke har været dokumenteret så præcist før. Desuden er analysen af havre usædvanlig grundig; så grundig, at den kan bruges som en standard til fremtidige analyser, hvis man igen er så heldig at finde en dynge af avner fra korn. Derudover har fytolitterne vist sig at kunne bidrage væsentligt til opklaringen af gravens indhold, og bekræfter dermed vigtigheden af prøvetagning og analyse også i stærkt nedbrudte grave.
Artiklen konkluderer, at hesten fik en bunke havre, iblandet ganske lidt byg, med sig i døden. Det er første gang det kan dokumenteres i vikingetidens ryttergrave. Yderligere er fytolitterne med til at underbygge, at gravens bund var dækket af et blødt leje af hø eller halm.
Af Merethe Schifter Bagge og Welmoed Out