Imponerende brikbånd med guld- og sølvtråde
Brikbåndet understreger rytterens status i samfundet
I disse dage har Fregerslev-fundet haft besøg af to tekstilforskere fra Nationalmuseet, Ulla Mannering og Charlotte Rimstad, som har kigget på de få tekstilrester fra graven. Der blev identificeret enkelte stykker meget fint vævet lærred, som lå spredt i fodenden af selve gravlejet. Stykkerne stammer formodentlig fra det samme stykke stof.
Her ses hele området med guld-og sølv-islættet. Foto v. Marianne Schwartz, Moesgårds Konserveringsafdeling.
Ikke så langt derfra lå der et lille stykke brikbånd. Båndet er kun 5mm bredt og er bevaret i en længde på ca. 140 mm. Selve trenden er ikke bevaret, men fra andre lignende fund ved vi, at der kan være tale om enten hør- eller silketråd. Til gengæld er islættet bevaret de steder hvor der har været viklet udbanket metal rundt om. Guldet fremstår som var det i går det blev lagt i graven, mens sølvet kun ses som korrosionsprodukter. Der gik ca. 3 guldtråde på 1mm! Mønstret er kun sporadisk bevaret, men der ses et tydeligt V-felt og nogle rektangulære felter.
Tekstilforskerne skal nu kigge nærmere på båndet og se om de kan finde direkte paralleller til mønstret, og komme med et bud på, hvilken klædningsdel brikbåndet har siddet på.
Fund af brikbånd med guld-og sølvtråde i det nuværende Danmark kan stadig tælles på to hænder, så det er en stor glæde, at Fregerslevgraven kan bidrage med nu viden også på denne front.
Her ses Ulla Mannering og Charlotte Rimstad som for første gang kigger ned i kassen med brikbåndet.